Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Köttgryta från Costa Rica "Acompanaiento"

Skriv ut PDF

 
så långt maten räcker portioner. Tillagningstid 45 min. 

ca 3 msk smör eller olja
1½ kg kött
av nöt eller gris mört utan hinnor
3 st papprika
1 knippa lök
4 tomater 1 vitlök
1-2 bananer
en knivsudd
chilikrydda
kryddor, salt, svartpeppar,
gärna lite koriander
6 dl vatten
1 buljongtärning
en eller 2st
rabarberblad då vi inte har bananblad
att använda
För den som inte har rabarber
lägger man ett smör papper över köttgrytan
 
Vid mitt besök i El Jardin byn mitt i Bananodlingarna i landet Costarica. Blev jag bjuden och förevisad av kvinnokoperativets "matTina" denna Köttgryta
Smält smöret i en gryta, skär köttet
i tärningar bryn på svag värme.
skär lök och tomater, låt detta gå med i grytan, avsluta med bananerna.

Koka vatten, buljong och kryddor i en kastrull till en marinad. Slå över köttet denna marinad, låt detta därefter koka ihop med köttet
enligt "matTina". För min del slår jag i vattnet, kryddorna och buljongen i kötgrytan Då köttet tomaterna m.m.är färdigbrynta.
Köttgrytan får puttra i ca 20 min. Därefter sätter man kastrullen på en skärbräda och lägger ett stort eller tvåmindre rabarberblad över grytan man packar till i kanterna med bladen med skaft sidan uppåt så anrättningen ser ut som ett knyte sätt på locket och låt grytan stå och efterkoka ca 10 min eller tills gästerna satt sig till bords Ta bort blad eller smörpapper servera direkt ur grytan
"NÄR DET DELAS RÄCKER DET TILL ALLA"


Att ha till:
kokt ris bör man servera till denna rätt
och svarta eller röda bönor kokta i salt vatten.
som ätes morgon middag och kväll i Costarica
alla har ju inte tillgång till kött"""""
 
Tips:

Drick vatten eller ett glas rödvin till maten och spela en sydamerikansk skiva i bakgrunden,
Dekorera bordet med löv och blommor
Som desert:
kan man grilla annanas skivor i ugnen penslade med honung ringla smält vitchoklad över Serveras med en skiva glass toppa med en mynta kvist