Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Jörgens squashsoppa

Skriv ut PDF


4 portioner. 

3 färska lökar
3 zucchini, eller 2 stora squash
En klick smör
3/4 l hönsbuljong
1 dl lätt vispad grädde eller 1 dl creme fraiche
1 dl hackad persilja
1/4 tsk torkad timjan
Lite vitpeppar och
salt till avsmakning
Ev. färk timjan till garnering
 
Ta bort kärnhus och skal om du använder stora squash. Skär annars i cm-stora kuber, men spara gärna några halvmånestora bitar till garnering.
Hacka löken och fräs den i en kastrull stor nog att rymma hela soppan. Lägg i zucchinin och häll i buljongen. Smula i torkad timjan.
Låt småkoka under lock, i ca 20 min. Rör då och då.
Lägg sedan i de sparade skivorna och koka några minuter till.
Rör ner grädden eller cremé fraichen. Smaka av med en uns vitpeppar och om det behövs salt. Strö över ordentligt med hackad persilja.
Värm på tills soppan är riktigt het och garnera portionerna med färsk timjan eller hela persiljekvistar.
   
Tips:
Kan en soppa på bara squash och lök vara gott? Ja, godare än vad man tror. Det här är inte bara en vardagssoppa utan kan med fördel serveras som för- eller huvudrätt. Squash och zucchini är samma grönsak men betecknar storleken. Squash är stor, zucchini mindre. Zucchini är dyrare, men som alla grönsaker en delikatess ju mindre den är. Man kan behöva ta bort skal och kärnhus på squashen om skalet är grovt och kärnorna stora.
Buljongen behöver inte vara något avancerat utan görs på en och en halv buljongtärning. Glöm inte byta höns-mot grönsaksbuljong med nogrrant kontrollerad innehållsförteckning om du bjuder vegetarianer. Eftersom soppan inte är redd är detta en bra soppa för glutenintoleranta.