Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Delikat Pumpamat

Skriv ut PDF

 
4-5 portioner. Tillagningstid 45. Ugnstemperatur 200°C

1pumpa ca 1 kg
gärna Delika
vatten och salt
Köttfärs:
2 medelstora lökar
500g blandfärs
salt svartpeppar
2msk mild ajavar relish
Vit sås:
4-5 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
½ buljongtärning salt peppar
Gratinering:
2dl västerbottenost eller gratängost
persilja
 
1. Dela pumpan mitt itu ta ut kärnhuset med en sked.Skär bort skalet på pumpahalvorna skär den ena halvan i skivor.Koka dessa i 3 min i lättsaltat vatten. Ta upp dem med hålslev lägg de kokta pumpaskivorna i botten på en stor ungnsäker form.
2 skala och hacka löken.Fräs löken och och Köttfärsen i en stekpanna med smör rör så att färsen blir smågrynig och gyllenbrun
Krydda med salt och peppar.Rör ner ajavar relish och eller tomatpuré
3.Fördela färsen över pumpaskivorna
4.smält smör i en kastrull rör ner mjölet tillsätt mjöken lite itaget rör såsen så den blir slät smaka av med buljongtärning salt och peppar
5. skiva den råa pumpan och lägg resten i formen slå över den vita såsen riv osten och strö över Grattinera rätten ca 20 min så att rätten får fin färg.Prova med en sticka om bpumpan är mjuk
Strö gärna hackad persilja över inför servering
Detta är en alltiett middag Potatis behövs inte Pumpan ersätter potatis God mättande härlig höstmat
Denna rätt blev jag inspirerad till när Lillemor Hvitfeldt från tidningen Land var på besök hoss oss och ville göra ett reportage om våra pumpor

Att ha till:
Någon god dryck
 
Tips:
Denna rätt kan förberedas någon dag innan och gratineras inför servering
En grönsallat är trevligt att servera till och nogot gott att dricka