Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Plommon

Viktoria är vår huvudsort i vår plommonodling men Opal, Meritare och Jubileum har vi också. Sorten Meritare är inte vanlig, kanske för att den ger en liten och oregelbunden skörd, men det är ett tidigt plommon med en god smak. Meritare spricker också gärna och är därför knappast att rekomendera för den som ska plantera plommon. Jubileum är ett ganska nytt plommon stort och violett-blå i färgen. Marmeladen man lagar av denna får därför en mycket vacker färg och en delikat smak.
Kartsättningen på plommon är nästan alltid för riklig för att frukterna ska bli stora och väl utvecklade ( gäller särskilt Viktoria och Opal). Därför gallrar vi varje säsong dessa sorter och tar bort ca 60-70 % av karten. Ibland hjälper plommonstekeln till och angriper karten så de angipna plommonkarten ramlar bort. Våren 2007 blommade våra plommon ovanligt svagt, därför behövde vi knappast kartgallra. Men 2009 då det var en översvallande blommning, la vi ner många timmar på kartgallring, vi höll på i ett par veckor med duktiga medhjälpare innan midsommar med kartgallring och så blev också resultatet fina, vackra och välsmakande frukter.

Bästa tidpunkt för beskärning av plommonträd diskuteras ofta och med olika åsikter. Vi beskär våra plommonträd på senvintern och tycker det är en bra tid för oss och för våra träd. Juni månad är tiden för kartgallring av våra plommonträd. Detta för att de plommon som blir kvar, skall bli saftiga, stora och fina.

alt