Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Senaste nytt

April Gav vi oss på en resa till Amsterdam för att möta våren ,där fick vi njuta av påskliljor krokusar, och de tidigaste tullpanerna, Men våren lät sig dröja där med.Nu har den kommit andra veckan i April,vår sol med 20 grader i luften,Harven är i gång på våra fält och dillen bondbönor och vitlöksklyftorna (inför sensommarskörd) är utplanterade. Nu är vi på banan.. Jordärtskockor kan vi skörda till försäljning, Då ingen frost finns kvar i jorden.  De första sallats plantorna, och kålväxterna är på gång för plantering.

Mars,vinstocken beskärs, plommon och våra vinbärsbuskar krusbärsbuskar blir också tuktade

2018 januari februari, Kyla och vinter samt förberedelser och beställning av frö och växter


December grå men härlig Julgranen höggs i vå hage och barnbarn hjälpte oss att klä den

Då vi i år inte hade fina äpplen att hänga i den fick vi nöja oss med halm stjärnor och änglar men o så fin den blev,Den såg verkligen ut som en Julgran

November Gårds-boden rullas till sin plats för vintervila ,Vad ett odlings och skördeår går fort över, Snart kommer frökataloger med posten in för nästa år då är vi mentalt på banan igen.

Oktober Fortfarande kan vi plocka trädgårdsblåbär,sista dagen i oktober kom frosten  allt var skördat på åker och äng. Vi säljer pumpor pumpor inför Halloween till mat och Lyst"

September vårens frost, på årets skörd av äpplen bekymrar bygdens fruktodlare,Den frukt som går att plocka till försäljning är liten i år och mycket frostskador "slipsar" finns på resterande äpplen.

Augusti lagom till skolstart skördade vi plommonen massor, de olika sorterna gjorde det möjligt att ha försäljning in i september

Maj,Juni ,Juli, Såldes jordgubbar sallat och kål

Februari All frö beställning klar och nu vet vi vilka grödor som kommer att växa på våra åkrar.Ved körs hem från skogen och vi har börjat vårt beskärningsarbete.

2017 Januari Vädret härligt vid några tillfällen har vi kunnat skörda Jordärtskockor till försäljning. Vecka 1 fick vi beställningar på 50 kg jordärtskockor bra att passa på innan tjälen går i jorden därefter är det omöjligt att plocka upp dem. Men det var kallt om fingrarna för att göra skockorna rena till försäljning.

December plockades mossa och vintergröna för julens kransar och girlang.Vi binder dagen för julaftonen en girlang av vintergröna som får hänga i portalen till Knut mellan våra rum en av julens traditioner i Ugglekull. Alla julfirare stora som små ger sig ut i skogen för att hugga julgran som därefter tages in och pyntas med stjärnor och äpplen i år var vi 14 personer som enades om vilken gran som var den finaste att bäras hem. Granen står mitt i rummet, så när andan faller på kan man dansa runt den.

November den 4 november slog vintern till med snöblandad regn. Kransar och pumpor, kål fans till försäljning. Den 7 november rullades Gårdsboden bort från vägen, in till sin vinterförvaring. Årets växtsäsong är nu avslutad. Nu följer planering inför säsong 2017.

Oktober Efterarbete på åkrar,ogräsrensning markbearbetning Alla pumpor bärgas sättes in för höstförvaring,Äpplen slutskördas för mustberedning,nu har vi verkligen lust att själva gå i Idé som grävlingar och björnar! Men Dalia rötterna måste upp, komma in i vinterförvaring och det finns fortfarande en del måsten!! innan vintern och frosten sätter klorna i marken. och vi bönder kan ta vinterledigt!

September vi kan skörda de första jordärtskockorna extra tidigt i år Majsen är fantastiskt god vill också bli skördad och konsumerad .Vitlöken sätter vi sista veckan september för att kunna skörda i juni 2017. Västeråsgurkor finns det gott om Rita gör gurka- inläggningar i "parti och minut" Plommonskörden fantastisk i höstsolen.

Augusti Nu räcker knappt gårdsboden till med alla våra grödor det är fantastiskt att få fylla den med så mycket gott

Juli kom hallon säsongen igång och i slutet av månaden våra odlade blåbär

Juni helgen 11-12 juni hade vi självplock av sol röda jordgubbar och vi kunde erbjuda färdigplockade bär

Maj Både kom och försvann med intensiv hetta, alla blomster slog ut och försvann, vi fick springa ikapp försommaren vattna ogräsrensa och be vår Herre efter vatten till våra grödor, men med goda medhjälpare och bra bevattningsanläggning, kunde vi rulla ut vår gårdsbod en vecka tidigare en normalt.

April Sommarsolen har visat sig,rabarbern snabbade på i ilfart genom jorden,Vädret slog helt om med kyla vind och regn och nu på slutet snöglopp två omgångar sallat är planterade,väven viktig att dra över,då hagel och blåst kan fördärva den lilla plantan, fänkålsplantorna som är vår nyhet i år står och väntar på bättre tider, den är värmekrävande, vårt hopp står till bättre vårväder i Valborg för utplantering.På gården värmer vi oss genom att hugga ved inför vintern, redskap ses om, så att inget skall gå sönder under sådd plantering och skördetid.Gödsel till våra åkrar är hämtad och utspridd. Nu vill vi ha vårvärme så att pollinerarna bin och humlor vågar sig ut när plommonträden slår ut.De är på G.Urshult kan bli fantastiskt vackert till 1 maj, När aprilvädret bedarrat och plommonträden står i Blom,i vårsolens glans!

Mars Fruktträdens beskärning avslutas, Jorden torkar upp vi kan köra runt med harven, Dill, och bondbönor, är det första av omgångar som sås ut. Fåglarna kvittrar för fullt . På morgnarna och eftermiddagar kan man nu njuta av fågelkonserter.

Februari Snön kommer och går, Röjning och huggning av stormfällda träd är sysselsättningen på gården Vi börjar beskära våra fruktträd


Januari 2016 55 kg jordärtskockor hann vi skörda till nyårs fester butiker och restauranger.Sen slog vädret till med vintervitt och kyla. Frökatalogerna har kommit nu börjar planering beställning av frön och plantor, annat gott inför vår och sommarens odlingar. Denna månaden blir det skogsarbete efter Gorms härjningar.Björkträd till årets brasved kommer också att fällas.


December Vi blev godkända att odla våra grönsaker enligt konceptet krav och svenskt sigill inför följande odlings år,2016 .Gorm stormen Vräkte ner en hel del skog. Den höstplanterade vitlöken bryter marken.Sista leverans innan jul för Jordärtskockor avslutades den 19 dec. Vi har förfrågan om jordärtskockor från butik inför nyår.Om inte det finns tjäle i marken är det bara att ta grepen och gå ut och hämta.I dag 21.12 solen strålar 10 grader varmt vi kan ta vårt kaffe fika och sitta på verandan. Julen närmar sej vintergröna är avklippt i övermorgon knyter vi girlang som sätts upp i huset. 23.12 skall julgranen huggas klädes med ljus och röda äpplen. Julafton Julspel i Urshults kyrka Jesusbarnet är fött gossen i krubban heter Liam.


November med sin otroligt varma höst gjorde att små plantor växte till sej för skörd,Savojkål ,vitkål och purjo, Vilket gjorde att gårdsboden fick stå en vecka till efter Allahelgonna helgen. Måndag morgon den 9 november då solen tittade fram drogs gårdsboden bort till sin vintervila. Andra år brukar det vara iskallt och snö flingor i luften.Nu kan vi bönder också gå ner i varv och ta ett lugnare tempo.

Oktober säsongen går mot sitt slut. Det har varit en fin sommar, för en vecka sedan planterades vitlöken. Nu skördar vi Jordärtskockor och gårdsboden fyller vi dagligen upp med pumpor till försäljning. Årets äppelmust är färdig vi har provsmakat. Den är fantastisk med en frisk ton av sommar och äpplen.

juni juli augusti september plantering ,ogräsrensning, full skörd......

Mars Den höstplanterade vitlöken spirar nu med sina späda ljusgröna blad. Idag gick sista beställningen av grönsaks frö till frö firmorna med bl.a..en ny sort pumpa som kommer att växa i vår odling, gul med gröna ränder som är både dekorativ och god att äta, Delicata heter den och vi får väl se hur det blir i september........... då denna bör vara skördeklar. Vi gläder oss över att TV kockarna lär svenska folket att äta böner och använda kål i olika former och anrättningar. Idag berättade min Hårfrisörska under hårklippning, för oss i salongen om spets kålens ljuvliga sprödhet och smak. Vilken fin marknadsföring av denna delikatess då började plötsligt kunderna dela med sej av olika anrättningar- Ni förstår att en grönsaksodlare längtar då till vår med odling.

Februari Jordärtskockor skördas, Vindfällor i skogen hugges upp. Första tranan har passerat Ugglekull

Januari 2015 Blixt halka och storm. Vintern gör marken under stundom vit

.........................

April Vi sätter 50 nya plommonträd av sorten Jubileum, blå, stora, frukter jättegoda .Det är viktigt att man har pollineringssort i odlingen vi har Opal,  plommonsorten som blommar samtidigt som Jubileum.

Mars 2014 Plommonträden blir friserade-beskurna- vi tycker det är bra att klippa våra träd nu

Den14 mars Första omgången dill sås, sorten Super Dukat och Anette den 15 mars planteras Bondbönor (för oss ovanligt tidigt det ger vårkänslor)

Februari 2014 Vårklippning av vinstocken. Min pappa sa förr, att man skall klippa så hårt som en ovän skulle beskära din vinstock.Det viktigaste är att man inte beskär för sent om våren. Vinstocken kan börjar rinna eller gråta (Då saven stigit upp i stocken och rinner ut genom beskärningsställena) om beskärningen görs för sent.

Efter vintervilan vaknar gården till igen!.................................................................

Första Juli Nu har smultronskörden startat alt

Första juni 2013 Säsongspremiär för Öppen Gårdsbod. Trots den sena våren har vi idag kunnat öppna boden med sallat, färsk vitlök och plantor. Amplar med smultron och jordgubbar säljer vi också. Trevligt för balkong- eller altanodlare. Dillen behöver några dagar till innan vi kan skörda den.


Februari 2013 Nya jordgubbsplantor är beställda. Vi ska prova en mycket sen sort, Malvina som säjs vara mycket god och kan förlänga skördesäsongen, det vore fint med jordgubbar till kräftorna.


9:e augusti I dag säljer vi jordgubbar sista dagen för i år. Vi började jordgubbsskörden den 2:e juni och därmed är skördeperioden den längsta vi upplevt under vår långa odlargärning. Men det finns fortfarande mycket gott i Öppen Gårdsbod. Alldeles nyss startade skörden av Haricot Verts och vaxböna.17:e Maj Äppelträden står i full blom och ger löften om en härlig skörd i höst


Mitten av april De första omgångarna sallat är i jorden och den rekordtidiga (10 mars) sådden av bondbönor har trots den senaste tidens kyla fått späda bönplantor att bryta jordytan.Den 19 maj planterar vi ut våra ekologiska zucchiniplantor
11 April 2011 Äntligen kan vi börja harva så och plantera på våra marker

18 Mars 2011

I väntan på våren tog Rita och jag en tur till Venedig. En fantastisk stad så olik allt annat vi sett och upplevt förut.

Naturligtvis kollade vi grönsaksmarknaden. Många av grödorna kan inte odlas i vårt klimat men mångfalden och exponering kunde vi lära oss av och kanske praktisera en del i Öppen Gårdsbod till sommaren.

Lennart
20 juni 2010

Rådjuren har fått smak på vår romansallat.Visst är vi djurvänner men det finns så mycket gott för rådjur i skogen. De tar ett bett i toppen av sallatshuvudet och sedan tar de nästa, de hinner förstöra åtskilliga på en natt. Jurek som hjälper oss med odlandet föreslog en gammaldags fågelskrämma preparerad med något som luktar starkt.

Jurek tog sej på att göra skrämman och i kvällningen gick jag ner till sallatstycket och satte upp den med ansiktet vänt mot skogskanten.

Efter bara femton minuter höres rådjuren "skälla" så som bara skrämda rådjur kan låta.

Vi får se hur länge fågelskrämman kan hålla dem borta från sallaten.

Lennart


Jurek är till höger på bilden.

23 Maj Äntligen blommar äppelträden. Två veckor senare än förra året. Våren har varit kall och våt men om en vecka kan vi påbörja årets sallatsskörd.
7 maj 10 m.m. regn i natt. Plus det regn som kom i förra veckan. Nu är marken så mättad med vatten att det inte går att köra med traktor i jorden. Tur att vi hann plantera veckans sallat innan det sista regnet. Igår gick det fortfarande att plantera även om det till en del fick ske för hand.I februari

Hur går det för MÖRDARSNIGLARNA Rekordvinter. Kyla som vi trodde hörde en gången tid till och snömängder som håller snö-skyfflen igång nästan varje dag. Nu måste väl mördarsniglarna få på nosen så vi slipper dem till sommaren.

Det är nog bara en from förhoppning, rekordkylan borde göra sitt till men all snön skyddar nog både ägg och fullbildade som gömt sej under löv och gräs i höstas.

I vår odling tyckte vi mördarsniglarna var färre förra sommaren och detta efter en ovanligt mild vinter. Kanske är det helt andra faktorer än vintervädret som avgör hur många sniglar vi får tampas med i år.
4:e november Boden stängs för säsongen. I mer än fen månader har vi erbjudit våra grödor i Öppen Gårdsbod men nu är skördesäsongen 2009 avslutad. Det har varit en bra odlingssommar med lagom med sol och regn. De för oss nya grödorna sallatslök och spetskål har vi lyckats bra med och efterfrågan har varit större än tillgången, så för dessa ökar vi odlingen nästa år. Borlettobönan har inte varit samma succe och det blir kanske inte någon fortsättning på den odlingen.

Tack alla ni som har handlat av oss och tack för alla inspirerande möten vi haft i boden i sommar.1 oktober satte vi vitlök som ska vara klar att skörda som färsk lök vid midsommartid nästa år. Thermidrome heter sorten men till våren när vi sätter en ny omgång väljer vi en annan sort


Den  13 september var EU:s jordbruksministrar i Växjö på ministermöte. Då hade ordnats en matmarknad med småländska delikatesser. Vi var där och bjöd bl.a. ministrarna på plommon av sorten Jubileum.30 Maj 2010 Nu är tid att dra fram Öppen Gårdsbod efter vintervilan. De första sallaterna är klara, fyra olika sorter och den färska vitlöken är färdig. I boden har vi också Urshultsmust, gjord på äpplen från bygden, utan tillsatser, bara ren fruktsaft. Om någon vecka är också jordgubbarna mogna.
10 Maj 2010 Nu är det äppelblomningstid i Urshult. Finns det något grannare än ett blommande äppelträd? Jag tycker inte det. Den senaste tidens lite kyligare väder har gjort att äppelblomningen smugit igång så sakteliga. För en vecka sedan hade redan enstaka blommor slagit ut och fortfarande har flera sorter inte börjat. Bra, då kan blomningen avnjutas under lång tid. Det allra grannaste är blommande fruktträd i en gammaldags ängsfruktodling, sådana finns fortfarande som sköts på gammaldags vis här i Urshult. I en ängsfruktodling i blomningstid tror man lätt att man hamnat i paradiset

Lennart
15 April Det har blivit rivstart på våren och vårbruket. Alla våra fält har torkat upp och den första omgången sallat kunde planteras utan att jorden var kall och våt.  I dag har också årets vattningssäsong börjat. Kålen vi satte igår fick lov att få 10 mm. vatten eftersom jorden är snustorr i ytan och den starka vinden ytterligare torkar ut de späda plantorna.

23:e Mars Start på vårbruket. Det är alltid högtidligt när det är möjligt att börja bruka jorden. Det dammade inte i dag precis. Hade det inte varit för att meterologerna varnat för snö i morgon hade det varit bra att låta jorden torka någon dag till. Ett tusen kvadratmeter dill blev sått och det kan kanske skördas i första hälften av juni. Odlingssäsongen 2009 har startat.1:e Mars Jag vet. Man ska ha beskurit vinrankan för flera månader sedan. Vi har glömt att göra det i tid i år också. Det har gått bra andra år så i dag tog vi fram sekatören och klippte vår vinstock. Tagen som avläggare på Ritas föräldrars vin för ca. tio år sedan täcker den nu 50 kvadratmeter ladugårdsvägg och ger små men söta, gröna druvor varje år. Har man bara en planta är det lätt hänt att man inte gör saker och ting i rätt tid men trädgård ska vara till glädje så det dåliga samvetet får vara.

Lennart


23 Februari Baka i stenugn fick vi uppleva för någon vecka sedan när vi gästade goda vänner med sådan kunskap. Eldningen hade redan påbörjats när vi anlände. "Hur vet man hur mycket man ska elda" frågade jag. "Man räknar vedträna" svarade värden och la in tre till i ugnen som var ett jättehål i muren. Medan ugnen värmdes gjordes,under värdinnans ledning, degen i ordning, det skulle räcka till 25 brödkakor så den var rejält tilltagen. Degen jäste och nästa deg gällde tunnbröd. Sista degen var för pizza. Vi hann med bastubad innan ugnen var varm nog.

Sonen i huset hade fuktat tallris som fästes i en långstång med en ögla. Med denna anordning sopades de sista glöderna och askan ut ur ugnen. Även om veden var räknad testades ugnsvärmen genom att kasta mjöl på hällen, rätt färg på mjölet visade att hettan var perfekt.

Först in var pizzorna, någon minut och de var klara. Så in med alla brödkakorna och vi kunde njuta de stenugnsbakade pizzorna. Lagom tills de var avnjutna var det klart att se till bröden. Nu gällde att snabbt få ut alla 25 kakorna, hela köket fyllt med den härligaste doft av nybakat. Bara tunnbrödet kvar att grädda i den nu svalnade ugnen. Fastän temperaturen nu var mycket lägre fick de tunna bröden inte vara inne många minuter. Brödspaden flög som en skyttel in och ut ur ugnen och snart låg något hundratal tunnbröd på bordet.

Efter en fin eftermiddag och kväll åkte Rita och jag hem med läckra bröd och ny kunskap.

Lennart


30 Januari Planeringstid! Inte planteringstid, planering av odlingen 2009. Planeringen startade redan i november men fortfarande har vi inte beställt allt frö och  det börjar bli hög tid om inte vissa sorter ska vara slut. Fem olika frökataloger ligger utspridda på köksbordet, anteckningar från förra årets odling, jordbruksverkets lista på sorter för ekologisk odling. Mycket ska vägas samman när val av sorter och grödor ska bestämmas. Hur var efterfrågan? Någon kund signalerar ökad efterfrågan, någon vill sluta med en viss böna. Konsumtionen av salladskål har stadigt minskat under lång tid och efter 33 år slutar vi med denna kål. I stället ska vi testa spetskål.

Vår huvudsort av zuccini blir i år Mirza, det var den bästa sorten -08. Den gula löken sår vi en större del av i år samtidigt som vi minskar sättlöksodlingen. Ett par nya matpumpasorter blir det också.

Det är många faktorer som ska vägas samman vid odlingsplaneringen och ändå kan vi inte ta hänsyn till det väder som kommer att gälla för sommaren 2009. Låt oss bara hoppas det blir ett bra väder för såväl odling som semesterfirar.

Lennart

8 januari Is på Åsnen, som dessutom bär, 10 cm minst. Förra vintern gav inga möjligheter till skridskoåkning så nu är det bara den förargliga snön som måste smälta för att det ska bli idealisk skridskois. Och idag har det blivit plusgrader så kanske, om några dagar är det dags att leta fram skridskorna. De djärvaste (kanske var det de dumdristigaste) provade redan innan snön kom för ett par dar sedan och de som fiskar från isen har ju inget problem av snön. Jag håller tummarna och rotar fram skridskorna ur garderoben.

Lennart

15 januari Mistel har jag önskat mej på vår gård. Flera gånger har jag, med olika metoder, försökt få denna trevliga parasit att växa på olika träd i närheten av vårt hus. Förra våren ympade jag, med olika teknik, mistelkvistar i äpple, lind och körsbär. Läggymp,  klyvymp, barkymp. Ingen framgång. Nu har jag fått tag på färska mistelfrö så nu ska jag göra ett nytt försök. Någon har sagt att fröet måste passera en fågelmage för att gro. Stämmer detta blir det förståss lite knepigt.

Lennart

P.S. Snön smälte från isen på Åsnen. Nu gäller det att kylan kommer tillbaka så ytan blir hård igen


17 januari Äntligen! Is på Åsnen. Spegelblank ligger sjön i Urshultsviken och jag tar mina

premiärskär för säsongen.

Lennart