Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Vitlöksdoftande potatisgratäng

Skriv ut PDF

 

 
4 portioner. Tillagningstid 60 min. Ugnstemperatur 200°C

800 g potatis
2 gula lökar
1½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 krm timjan eller oregano
2 dl lagrad riven ost
3 dl mjölk
1 färsk hel vitlök med grönt bladverk
eller 2 hackade vitlöksklyftor
 
Smörj en hög gratängform.
Skala och skiva lök, potatis och vitlök.
Fördela hälften av potatisen och löken i gratängformen. Fördela hälften av kryddorna och osten. Fördela resten av potatisen och löken och toppa med osten. Slå i den mjölken uppkokt.
Sätt folie över formen och ställ in i ugnen.
Ta bort denna efter halva baktiden
så gratängen blir genombakad och gyllenbrun.

Att ha till:
Fräch sallad
kallskuret rökt kött
 
Tips:
Fyll inte formen upp till kanten.
Då mjölken kokar kan det pysa ut i ugnen