Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Saradagens valnötstårta med jordgubbar

Skriv ut PDF


Antal: 12 bitar. Ugnstemperatur 180°C

6 ägg stora, 1 krm salt
2 1/4 dl socker
2 msk kallt vatten
200g valnötter (15 sparas till garnering)
1 dl potatismjöl

Garnering och fyllning:
4 dl vispgrädde
ev. citronmeliss
 
Värm ugnen. Smörj och bröa en springform. Ta undan 15 valnöter. Mal resterande eller hacka (ej i matberedaren då de där blir som deg) Blanda malda nötter med potatismjöl. Dela äggen. Vispa vitor i en ren skål med en gnutta salt, vilket gör att skummet håller bättre.

Äggulorna vispas med socker till en pösig toddy. Tillsätt en matsked vatten vid två tillfälle under vispningen. Blanda ner valnötter, potatismjöl i äggsmeten. Vänd ner äggviteskummet och blanda varligt.

Häll upp i formen. Grädda på första falsen i 45 min (öppna inte luckan, då kan kakan fallaihop). Ta ut kakan låt den lugna sej. Lossa den ur formen låt kallna.

När kakan kallnar sjunker den ihop (då här inte finns bakpullver och vetemjöl) men god blir den. Klyv den i två bottnar. Vispa gädden och fyll tårtan med en tredjedel, bred resten av grädden på tårtan. Dekorera med 15 vanötter ev citronmeliss och fyll ditt stora tårtfat med färska jordgubbar runt omkring tårtan.
Grattis Sara

Att ha till:
Jordgubbar