Öppen Gårdsbod

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Lyxig plommonpaj med valnötter

Skriv ut PDF

 
Ugnstemperatur 225°C

Degen:
4 dl mjöl
1/4 tsk bakpulver
1/2 dl socker
150 g kylskåpskallt smör
4 msk iskallt vatten

Fyllning:
ca 20 st väl mogna plommon
4 msk socker
1/2 tsk kanel
1 dl grovhackade valnötter
 
Blanda mjöl, bakpulver och socker i bunke eller matberedare. Lägg i småbitar av smöret och blanda i bunken eller kör i matberedaren till det är småsmuligt. Häll i vattnet och blanda eller kör hastigt ihop degen till den blivit en klump.
Tryck ut degen direkt (så inte bakpulvret förlorar sin kraft) i en form ca 26-28 cm i diameter.
Dela väl mogna plommon på längden ;-) kärna ur och lägg dem i pajskalet med plommonskalet neråt. Strö över blandningen av socker och aningens lite kanel. Lägg de grovhackade valnötterna mellan plommonen. Grädda mitt i ugnen ca 35 min. Sänk värmen mot slutet till 200°C om pajen redan har mycket färg.
Låt pajen kallna ordentligt och sikta gärna över lite florsocker för utseendets skull när den kallnat.

Att ha till:
Löst vispad vispgrädde
Maderia
 
Tips:
Plommon är ju vansinnigt goda färska. Men de mognar snabbt och står man med en massa plommon som är snudd på övermogna så är detta ett givet recept. Vi gjorde denna paj första gången när vi hade en myskväll för oss själva. Vår son sov och vi sippade på var sitt glas Maderia. Kobinationen paj, Maderia och tid för oss själva var oslagbar. Pajen har aldrig blivit lika god som då, men den är fortfarande en favorit varje höst!
/Sara, dotter till Rita och Lennart